Too much information

 

~ ca. 2010 of zo? Indertijd gepubliceerd op mijn Tekstbron-site

 

Trendwatchen, zou ik dat ook kunnen?

Wat denk ik dat de toekomst gaat brengen?

'Too much information,’ zeggen ze in Amerika als je te veel uitweidt, bijvoorbeeld over te intieme of genante zaken.

Too much information is de grote trend die de toekomst vormgeeft.

Laat ik het ophangen aan gezichtsherkenning. Dat is nu nog een speeltje van overheid en veiligheidsdiensten maar commercialiseert razendsnel.  Dadelijk ontmoet je iemand, maakt een foto van hem met je smartphone, de smartware herkent het gezicht en plukt van alle sociale en andere media alle informatie bij elkaar over die persoon.

Letterlijk in een oogopslag weet je alles wat er te weten is, want opslagcapaciteit, bandbreedte en rekenkracht zijn onbeperkt, dadelijk.

Sta je in een café, maakt er iemand een foto en vijf minuten later staat die getagged met jouw naam – en dus toegang tot alles wat er over je te weten valt – op internet. Misschien heeft iemand (je partner, je baas?) een alertfunctie op jou aangezet en weet dus meteen waar je bent en wat je doet.  

Natuurlijk is dat in het begin interessant, maar al gauw is het big brother, of big mother, als je nog jong bent en thuis woont.

Liefde op het eerste gezicht? Nee, eerst even dat gezicht laten herkennen en dan zien we vlug genoeg wat voor vlees we in de kuip hebben.

Nog even en dan is privacy een achterhaalde term uit de twintigste eeuw.

Tegelijkertijd leiden de ontwikkelingen tot een nog veel verder dan nu gaande information overload. De natuurlijke menselijke reactie zal zijn om zich daartegen te beschermen, bijvoorbeeld door zich online te bedienen van een avatar die de informatie voorkauwt en gedoseerd doorgeeft.

Of door zich helemaal af te sluiten en zijn contacten zoveel mogelijk te beperken tot een vertrouwde groep. Zeg maar een digitale familie, fysiek over de wereld verspreid. Logischerwijs zal de eigen clan – de fysiek nabije familie- vrienden- en kennissenkring weer belangrijk worden.

Mensen die je kent omdat je ermee praat en mee omgaat in de echte wereld. Een beetje net als vroeger. Dat klinkt zo slecht nog niet.