Eerder gepubliceerd in h-a-h nieuwsblad 'De Brug' Venlo,  1986

Kroonjaarbier bij 10e editie

Bovengistende jubileumgeste

Dit jaar beleeft het Venlose Zomerparkfeest haar 10e editie. 1986 is dus een kroonjaar en aanleiding tot wat speciale activiteiten, ook al is het moeilijk die te verzinnen als je eigenlijk altijd al loopt te zoeken naar nieuwe en ‘andere’ dingen.

Enfin, omdat het feest financieel drijft op de plas bier die jaarlijks vertapt wordt, is het in meer dan één opzicht een gelukkige inval geweest om in 1986 een eigen bier, een Kroonjaarbier, te laten bereiden, waarmee tegelijkertijd hulde gebracht wordt aan de Venlose dorst die het hele Parkfeest überhaupt mogelijk maakt, als ook een blijvende herinnering gerealiseerd aan de 10e verjaardag van het Zomerparkfeest.

Een blijvende herinnering inderdaad, want hoewel het geestrijk vocht zelf maar enige jaren houdbaar is, lijdt het geen twijfel dat het Kroonjaarbier nog een lang leven beschoren zal zijn, al was het alleen maar om de speciaal door kunstenaar Peter Verheijden ontworpen en in 7 kleuren gedrukte etiketten, die losgeweekt en ingeliojst een mooi stuk grafiek opleveren voor de bijdehandte te koper.

Schipper naast God

'Goede contacten met de Belgische brouwerij de Troch,’ zo meldt de stichting in een persbericht, 'hebben geresulteerd in ambachtelijk gebrouwen Kroonjaarbier van het geuze- en kriektype’.

Wie echter de gevoeligheid voor in namen besloten symboliek van het stichtingsbestuur kent, realiseert zich dat de keuze voor juist deze brouwerij voor minstens de helft daaraan toegeschreven moet worden.

Ook al bleek achteraf dat het hier gewoon om de familienaam van de schoonvader van de huidige brouwer gaat.

Speels

‘Het 10e jaar, het kroonjaar, moest op speelse wijze cachet krijgen. Geen obligate receptie of het onvermijdelijke jubileumboekje met welwillende woordjes van de burgervader en de zieleherder,' meldt men de pers.

Voorbijgaand aan het feit dat vermoedelijk geen zieleherder bereid zou zijn gevonden zijn vingers te branden aan lovende woorden voor een parkfeest welks basis eerder in oude heidense vruchtbaarheidsrituelen gezocht lijkt te moeten worden dan in, om een zijbeuk te noemen, Mariadevotie of het op het rechte pad houden van de onschuldige jongeren.

Woestijnkoeling

'Er werd gekozen voor een ambachtelijk Belgisch streekbier,' schrijft men verder, 'dat enkele jaren houdbaar is en door die rijping aan kwaliteit wint.’

Dat het bier ook nu al op dronk is bleek tijdens de onder tropische omstandigheden afgewerkte zinderende tocht naar Malbeek, waar het eerder deze week werd opgehaald door een afvaardiging van het stichtingsbestuur, waaronder gelukkig enige ervaren woestijnreizigers die zelfs in een omgevingstemperatuur van meer dan 30 graden meegevoerd bier wisten te koelen met niet meer attributen dan een nat t-shirt en een gemiddelde snelheid van 120 km per uur.

Waarvoor hulde.


Dit bier, evenals het eerder tijdens de transactie op de brouwerij genuttigde, bleek van uitstekende kwaliteit en zowel geschikt om grote dorst te lessen, als zonder verdere noodzaak gewoon genoten te worden.

Fijn dus dat het Kroonjaar bier deze week al beschikbaar komt.

Zijn er nog etiketten?

Vraag me af of iemand nog ergens etiketten van het Kroonjaarbier heeft en er een foto van zou kunnen mailen.