Het openen van de fles
Twee belangrijke minpunten in het leven van de wijndrinker zijn slechte kurken en dikke plastic capsules.
Ze maken van een feestelijke handeling als het openen van een fles een worsteling die een stempel op de hele avond kan drukken.
Nu zijn kurken in 95 procent van de gevallen eigenlijk overbodig. Kurken werden gebruikt omdat ze inwerking van alcohol lange tijd kunnen doorstaan en tegelijkertijd minieme hoeveelheden lucht doorlaten, waardoor de wijn langzaam verder rijpt. Maar dat gebeurt alleen nog met het bovenste marktsegment.

Veruit de meeste wijnen worden pas gebotteld als er een bestelling voor is en ook bij slijter of supermarkt is het niet de bedoeling dat een wijn decennia lang blijft liggen.
Voor de gemiddelde wijn die binnen maanden of hooguit enkele jaren na het bottelen gedronken wordt zou een schroefdop of kroonkurk net zo goed voldoen.
Maar dan zouden we voorbijgaan aan de beleving van de consument.
Een wijnfles hoorde tot voor kort gekurkt te zijn; een schroefdop werd als goedkoop ervaren en dat deed afbreuk aan het gevoel van verwennerij dat met het drinken van wijn gepaard gaat.

De opening
Het openen van een gekurkte fles begint met het verwijderen van de capsule. Bij een loden capsule wordt met een mes of de punt van de kurkentrekker een snee rond de hals op ongeveer een centimeter van de bovenkant gemaakt, waarna het bovenste deel wordt verwijderd.
Bij een plastic capsule is het een ingewikkelder verhaal en vaak draait het uit op vechten. Kern is echter ook hier dat met scherpe voorwerpen ergens een begin wordt gemaakt om vervolgens de hele capsule te verwijderen.
Kurk eruit
Kurkentrekkers zijn er in soorten en maten. Een metalen spiraal met scherpe punt en handvat is het basisprincipe dat verder uitgebouwd kan worden met een constructie met schroefdraad en v1eugels of andere toevoegingen. Probeer er een paar en stel proefondervindelijk vast welke het
best bevalt.
Als een kurk erg vast zit helpt het soms om tegelijk met de trekkracht een draaiende beweging uit te oefenen. Ook het verwarmen van de hals met heet water (zonder de kurk te raken) wil wel eens helpen.
Als ook dat geen soelaas biedt rest soms niets anders dan de kurk met een stomp voorwerp helemaal in de fles te duwen, waarna de wijn gedecanteerd dient te worden.
Mousserende wijn vereist een heel andere techniek. Verwijder de folie en de ijzerdraad en neem de kurk in de rechterhand. Draai dan de fles met de linkerhand voorzichtig rond. Zodra de kurk meegeeft kan hij voorzichtig worden verwijderd, zonder dat er wijn verspild wordt.
