Uitgeschreven

Laatste rustplaats voor ooit van de shredder geredde observaties, inzichten en andere curiosa.


Is er ook een verhaaltje over een verregende vakantie?

De voorpret is het leukste van de hele vakantie, hoor je weleens. Bij Jan ligt dat anders. In gedachten somt hij alles op wat mogelijkerwijs fout zou kunnengaan en komt steevast tot de weinig bemoedigende conclusie dat alles fout kan gaan. Zijn vrouw, optimistischer van aard, weet zijn onrust meestal aardig in te dammen en tegen de tijd dat ze daadwerkelijk op weg zijn, heerst er bij Jan nog slechts een met berusting ondergaan gevoel van naderend onheil.

Daarom toog hij vorig jaar op alle eventualiteiten voorbereid, naar een vakantiebestemming, bekend om het milde, rustige klimaat, de uitstekend verzorgde camping en de bezadigdheid der gasten. Een oord waar een rimpelloos verblijf welhaast gegarandeerd lijkt. Hoe anders ervoer Jan het. Terwijl de eerste twee weken volkomen verregenden [de plaatselijke bevolking sprak van een zeldzaamheid), werd de derde ingeluid met een zonnig weerbericht. Een volle dag werd in zwembroek doorgebracht, heerlijk.

Tegen de avond wakkerde de wind aan, Jan voorzag onmiddellijk zwaar weer en werkte zich in het zweet met het spannen van de stormlijnen. De andere campinggasten, badminton en jeu de boulles spelend, keken af en toe meewarig in zijn richting. Nog maar nauwelijks had hij de laatste haring in de bodem geslagen of het noodweer sloeg toe.

'Volkomen onverwacht' was het commentaar algemeen. Maar Jans tent bleef overeind; het was de enige in een veld van 32 die de twee weken regen getrotseerd hadden. Alles lag plat. Inwendig moest Jan een beetje lachen. Toch kon hij niet anders dan gastvrijheid verlenen toen vele buren bij hem aanklopten om te schuilen.

Al vlug zat de tent stampend vol. Iedereen had het hoogste woord en improviserend werd er voortdurend koffie gezet, snacks bereid en door sommigen ook wat gehuild. Dat duurde tot de gealarmeerde campingbeheerder in allerijl een plaatselijke hotelexploitant bereid vond de gedupeerde campinggangers te herbergen.

Zo bleven Jan en echtgenote alleen achter. Het noodweer woedde voort, de koffie was helemaal op en iets te eten hadden de ongenode gasten ook al niet overgelaten. Het werd een koude, slapeloze nacht.

'Het is nog zo gezellig geworden, gisteravond in het hotel', zei de teruggekeerde buurvrouw de volgende ochtend, 'Zo'n aparte sfeer, het heeft de hele vakantie goed gemaakt.'

Hebben jullie een adres in Duitsland?

Ja. Via Unterhosen naar Weitermachen, rechtsaf bij Altersheim of linksaf naar Obergebeet. Dan bij Magenbitter hinterher.

Moet je vogels bijvoeren in de winter?

Winter is de tijd van medelijden met vogeltjes die krampachtig tegen de ruiten tikken of vastvriezen in het drinkbakje dat u voor ze had klaargezet.
Medelijden is nergens goed voor, maar bijvoederen kan soms geen kwaad.
Vroeger deed niemand dat, want overal lag paardenmest op straat en insecten waren er in de stad ook meer dan tegenwoordig. Alleen de bejaarde, zieke of gehandicapte exemplaren overleefden de winter niet. Natuurlijke selectie. Een beetje waar het kabinet-Lubbers op aanstuurt.
Tegenwoordig kan het vanaf de tweede helft van december tot half maart nodig zijn om bij te voederen. Maar alleen als het hard vriest of er een flink pak sneeuw ligt. En nooit meer dan ze op kunnen. Anders helpt u ook de ratten de winter door en we moeten toch onderscheid weten te maken in onze liefde voor al wat leeft.

Uit: De bewuste kalender (voor 1983); binnenkort ook op deze site te raadplegen.

Friteuse tegen klant:

Wilt u die rotzooi wel even in de afvalbak deponeren.

Klant

Net noemde u het nog een hamburger.


Zijlijnen

ik kan niet tekenen en vaak zijn de tekstjes te dun om als volwaardige cartoon uitgewerkt te worden (door Thijs Frissen van Scratchwork natuurlijk in het kader van ons ThaiWi Inc-samenwerkingsverband.

Wat doe je dan?

Ik experimenteerde onder andere met een concept dat ik 'Zijlijnen' noemde.

De resultaten zijn ook ooit gered van de shredder, althans gedigitaliseerd, en daarom nu hier op hun plek.


Je vangt wat op

Slogans verzinnen, product- en bedrijfsnamen, campagnetjes, dat waren toch wel leuke dingen voor de copywriter.

Dit was een campagne voor afkoppelen van regenwater. Gemaakt met Verbeeld uit Sittard.

Eens kijken of ik nog meer moois kan opdreggen!

Dan maken we er een apart hoekje van op deze afdeling.


Teleurgesteld

Ik begroette de voorzitter van een gezelschap en die was een beetje teleurgesteld dat ik hem niet herkende, terwijl we elkaar toch al zeker drie keer hadden gesproken.

We gingen met z'n allen zitten en ik stelde me voor aan mijn buurman, terwijl ik hem mijn hand toestak.

Hij keek me verbijsterd aan.

Het was de voorzitter weer, maar hij had zijn bril afgezet.

Ik staar in de werkelijkheid van bijna onleesbare woorden op een schrijfblok.
Daar heb ik vannacht flink mijn best op gedaan.


Wegkruipen

Hoewel ze de hele verdere avond waarschijnlijk niet veel meer te doen hadden dan langs het strand lopen en op terrasjes zitten, schrokten ze het zeebanket in een minuut of tien naar binnen.

Met gevarieerd gereedschap pulkten en wrikten en braken en prikten ze, alsof het meeste niet gekookt was en nog weg zou kunnen kruipen.

En dat was natuurlijk ook zo.

In oktober is de tijd rijp.

De wind rukt aan de kale takken en smijt met de bladeren op de grond.

's Morgens ligt hij uitgeput op het gras.

 

Leven, je kunt het er als huisvrouw niet even bij doen.


Verstand van kiezen

De kaakchirurg is een specialist met menselijke trekjes. Vertelt tevoren wat hij gaat doen en ook terwijl hij bezig is geeft hij uitleg.

Ik krijg een groene lap over mijn gezicht met een uitsparing rond mijn mond.

Om te beginnen snijdt hij het tandvlees los om beter te kunnen zien wat hij gaat doen.

Hij schouwt en ontwikkelt een strategie. Neemt een boor (zegt hij, volgens mij is het een zaag) en verdeelt de dwarsliggende verstandskiezen in mijn onderkaak tot brokken.

Het geluid en de trilling van de boor resoneren in mijn schedel. Hij lijkt dichter bij mijn ziel bezig dan ik zelf ooit ben geweest.

Hij waarschuwt dat ik niet moest schrikken van de knappende geluiden, want die horen erbij.

Hij moet veel kracht zetten, maar een voor een breekt hij de brokken eruit.

Ik ben verdoofd tot aan mijn schouders, maar ik heb een vreselijk vermoeden over hoe ik me dadelijk ga voelen.

Wentelende stenen

Ze was een heks en ze kwam van Atlantis. Ze was een jaar of zeventig en schreef gedichten.

In haar tuin lag een kring van stenen die zich wentelden en keerden onder de sterren en planeten.

Ze hielp wel mensen, maar dan meer als psychiater.

Fritskes donkere plek

Naar Frits was zelfs een drankje genoemd.

Een fritske bevatte 1 deel jonge jenever, 2 delen apfelcorn, ik dacht wat vieux en het kostte toch minder dan een gewone borrel.

Er stond altijd een gemixte fles in de koeling en als de vaste klanten elkaar aanstaken en fritskes gingen drinken was het na een paar uur al net donderdag na carnaval.

Alsof je heel oud was en het leven eigenlijk al achter je had gelaten. Je zat met gelijkgestemden gelijkmoedig ontzaglijk dronken te worden.

Frits zelf wankelde na een tijdje van zijn kruk naar een stoel en viel meteen in slaap. Even later zag je zijn linkerbroekspijp donker verkleuren. 

Mij stijgt het tenminste niet naar het hoofd, zei hij altijd, als hij er later op werd aangesproken.


“Vanwaar al die belangstelling.”

“We willen zien hoe het afloopt.”

“Maar er is toch niets speciaals aan de hand?”

“Nog niet.”

“Wat gaat er dan gebeuren?”

“Dat gaan we zo zien.”

“Oké, en wilt u dan nu even hier blazen.”

“U denkt toch niet dat ik gedronken heb?”

“Ik ruik alcohol.”

“Mijn aftershave”

“Het gaat er niet om wat, maar hoeveel u op heeft.”

“Als ik me niet vergis, ken ik u.”

“En als u zich wel vergist, kent u me niet.”

“Ik vergis me nooit.”

“Vergissen kan alleen als je denkt dat je het niet doet.”

“En toch ken ik u.”

“Ik ben de buurman.”